Anar directament al contingut

Atles musical, una llengua de convit

Atles musical, una llengua de convit
La Direcció General de Política Lingüística, en el marc de l'Any mossèn Alcover, ha programat la producció i edició d'un CD titulat "Atles musical. Una llengua de convit". La iniciativa pretén commemorar de manera moderna el que va representar la Lletra de Convit que l'any 1901 Alcover va fer pública, no només una iniciativa lingüística, sinó també de dinamització social.

En la Lletra de Convit de 1901 es convidava tots els amics de la llengua catalana a participar en un procés de recuperació i restauració lingüística en favor del català després de segles de persecució i oblit. Aquesta campanya de dinamització es concretava en una iniciativa excepcional, la gran obra d'Alcover: el Diccionari Català-Valencià-Balear. És per això que la Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb moltes altres institucions, varen decidir declarar l'any 2001 com Any mossèn Alcover i li han dedicat nombrosos actes i publicacions, com el congrés que té lloc aquests dies al Centre de Cultura Sa Nostra.

Alcover va voler arreplegar a través del seu diccionari tota la riquesa de la llengua: la llengua literària, la llengua antiga i la llengua de totes les varietats dialectals. En petita mesura, el projecte del CD és una iniciativa semblat: arreplega 35 grups o solistes d'arreu de l'àrea lingüística: la Catalunya Nord, l'Alguer, la Franja de Ponent, el Principat, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra... per tal de representar tots els dialectes i subdialectes de la llengua catalana. També intenta ésser més representatiu perquè inclou 17 cançons de rock i 18 de folk, de manera que s'hi fan presents diferents maneres de viure el fet lingüístic, però també formes distintes d'interpretar el fet musical.

Per donar a conèixer el CD s'han organitzat tres concerts: el primer, aquest divendres, 21 de desembre, a les 21:00 h, al Teatre de Manacor, amb les actuacions de Suso Rexach, Uc, Josep Tero i Cap on nam; el segon, el dia 22 de desembre, a l'Auditori de Cas Serres d'Eivissa a les 20:00 h, amb els grups S'Albaida, Ses Pellofes Radiocatives, Pota Lait i Al Mayurqa; i el tercer, el dia 16 de gener, a Menorca, amb grups i escenari per determinar.

El CD s'acompanyarà d'un llibret amb les cançons i alguns comentaris del dialectòleg català més prestigiós, el professor Joan Veny, que es presentarà més endavant.

Enllaços relacionats:
Congrés Internacional Antoni M. Alcover
Lletra de convit 2001 - Any mossèn Alcover
Biografia d'Antoni M. Alcover
 
Data de publicació: 18/12/2001

© 1996-2024 BalearWeb / Formentera - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat