Anar directament al contingut

Avantprojecte de Llei d'Ordenació de la Activitat Comercial a les Illes Balears

El vicepresident del Govern balear i conseller d'Economia, Comerç i Indústria, Pere Sampol, va presentar dijous passat l'Avantprojecte de Llei d'Ordenació de la Activitat Comercial a les Illes Balears. La popularment anomenada Llei de Comerç serà d'aplicació a les activitats comercials realitzades a les Illes Balears per comerciants o pels que actuïn per compte d'aquests, i té per objecte la regulació administrativa del comerç interior de les Illes Balears i també de determinades modalitats de venda i de pràctiques comercials, amb la finalitat d'ordenar i de millorar les estructures comercials.

L'avantprojecte de llei preveu les següents limitacions de la superfície de venda dels establiments comercials minoristes:

a) 300 m2 en els municipis amb una població de dret de fins a 3.000 habitants.

b) 500 m2 en els municipis amb una població de dret d'entre 3.001 i 10.000 habitants.

c) 650 m2 en els municipis amb una població de dret d'entre 10.001 i 20.000 habitants.

d) 850 m2 en els municipis amb una població de dret d'entre 20.001 i 200.000 habitants.

e) 1.000 m2 en els municipis amb una població de dret superior a 200.000 habitants.

La nova llei introdueix el concepte de gran establiment comercial i seran considerats com a tals aquells en els quals concorri alguna de les característiques següents:

1. Que tinguin més de 250 treballadors.

2. Que tinguin un volum de negoci anual superior a 40 milions d'euros o bé un balanç general superior a 27 milions d'euros.

3. Que siguin participades en un 25% o més del seu capital o dels seus drets de vot per altres que reuneixin els requisits anteriors.

Els considerats per la llei grans establiments comercials requeriran l'autorització de la Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria, amb caràcter previ a la sol·licitud de la llicència municipal d'instal·lació de l'activitat. L'atorgament d'autorització autonòmica d'implantació, ampliació o canvi d'activitat donarà lloc a l'existència d'una taxa per aquest concepte. La quota de la taxa serà de 5000 pessetes per cada metre quadrat de superfície d'exposició i venda a implantar o ampliar.

D'altres establiments sotmesos a autorització són: els establiments comercials denominats comunament "tot a cent" i similars, els establiments denominats de "descompte dur" i la venda a distància, inclosa la modalitat de comerç electrònic.

Amb la finalitat de disposar de les dades necessàries per al coneixement i valoració de les estructures comercials a les Illes Balears i de garantir els drets dels consumidors i dels usuaris, la Llei contempla la creació de l'Oficina de Registres, adscrita a la Direcció General de Comerç de la Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria, la qual serà integrada pels registres següents:

a) Registre General d'Activitats i d'Empresaris Comercials.- Serà públic i la inscripció obligatòria i gratuïta

b) Registre d'associacions d'empreses de comerç.- Tindrà caràcter públic i la inscripció serà voluntària i gratuïta.

c) Registre de franquiciadors.- Aquest registre serà públic i la inscripció obligatòria i gratuïta.

d) Registre de comerciants ambulants.- Inscripció pública, obligatòria i gratuïta

e) Registre d'empreses de venda a distància.- Inclou comerç electrònic. Inscripció pública, obligatòria i gratuïta.

f) Registre d'establiments col·laboradors d'exposició i venda de productes de les Illes Balears.- La inscripció serà pública, obligatòria i gratuïta.

L'avantprojecte de llei també regula els horaris comercials:

Horaris en dies feiners.- Cada comerciant determinarà l'horari d'obertura i tancament dels seus establiments comercials, així com els dies en què desenvoluparà la seva activitat, amb un màxim de 72 hores setmanals d'obertura. L'horari diari no podrà excedir de dotze hores, fixades entre les 7:00 i les 23:00 h.

Activitat en diumenges i festius.- Els diumenges i festius no seran hàbils per a l'exercici de l'activitat comercial a les Illes Balears, excepte els autoritzats expressament. Els plenaris de les corporacions locals podran autoritzar l'activitat comercial en dos dies festius.

Supòsits exclosos de l'horari general.- Venda de pastisseria i rebosteria, pa, plats preparats, premsa, combustibles i carburants, flors i plantes, i les anomenades "botigues de conveniència"; així com els establiments instal·lats a estacions, ports, aeroports i mitjans de transport terrestre, marítim i aeri, i els situats dintre dels establiments hotelers. També queden exclosos els establiments comercials situats a zones de gran afluència turística, segons la qualificació d'aquestes zones a realitzar per cada ajuntament; així com els mercats i mercadets de venda ambulant autoritzats pels ajuntaments.

La Llei d'Ordenació de la Activitat Comercial a les Illes Balears també regula, entre altres, les activitats de promoció de vendes, les vendes amb obsequi, que requeriran autorització administrativa, les vendes en rebaixes, les vendes en liquidació i la venda de saldos; així com les anomenades vendes especials: venda automàtica, venda a distància i la venda ambulant, que requerirà l'autorització municipal; així com la venda a pèrdues i la venda a domicili.

L'avantprojecte de Llei de Comerç autonòmica contrasta amb les mesures aprovades el passat divendres pel Consell de Ministres del Govern Central on pel que fa als horaris comercials es decreta la llibertat d'obertura en diumenges i festius per als establiments comercials de menys de 300 m2 i s'amplia gradualment l'obertura en diumenges i festius, des dels vuit actuals a dotze, a raó d'un cada any, per als establiments de més de 300 m2. Per últim, el numero d'hores comercials d'obertura per a tots els establiments comercials augmenta des de les 72 hores actuals fins a les 90.

Més informació:

- Avantprojecte de Llei d'Ordenació de la Activitat Comercial a les Illes Balears(Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears - 22/6/2000)

- Plan de medidas para consolidar el crecimiento y la creación de empleo (Consell de Ministres del Govern Central - 23/6/2000)

- Foro de reflexión y propuestas creat per PIMECO, AFEDECO i la Fundación Instituto Balear para la Investigación del Comercio (IBIC)
 
Data de publicació: 25/06/2000

© 1996-2024 BalearWeb / Formentera - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat